تعریف هوشمند سازی ساختمان
هوشمند کردن هر وسیله ای به نوعی پیاده سازی مکانیزم هایی جهت ایجاد تعاملات نزدیک تر به انسان است. به عبارت دیگر هر وسیله ای که بخشی از کارهایی که ما انجام می دهیم را انجام دهد، به سطحی از هوشمندی رسیده است.
برای هوشمند سازی یک ساختمان در قدم نخست باید ابزارهای لازم برای ایجاد هوشمندی در یک ساختمان فراهم گردد. این ابزار ها شامل حسگرهای(سنسور) ورودی (مثل چشم و گوش و …) و عملگرهای کنترلی خروجی (مثل ماهیچه، صحبت و …) و پردازشگر مرکزی (مثل مغز) می باشد.
و در قدم بعد باید نیازهای و خواسته های ما به خوبی تعریف شوند و سپس به زبان سیستم برنامه ریزی گردد تا خواسته های مورد انتظار ما را به نحوه احسنت انجام دهد.
بنابراین با توجه به توضیحات فوق تعریف هوشمند سازی ساختمان، پیاده سازی ابزارهایی است برای انجام کارهای خودکار و هوشمندی که قبلا توسط انسان انجام شده است.
سطح هوشمند سازی
یکی از مفاهیم مهم برای هوشمند سازی، سطح و میزان آن است. هر چه سطح هوشمند سازی بیشتر باشد امکانات و قابلیت های بیشتر و بهتری در اختیار ما قرار می گیرد. با ذکر یک مثال عینی موضوع را باز می کنیم.
ابتدایی ترین سطح هوشمند سازی در ساختمان، کنترل روشنایی راه پله می باشد. اولین سطح هوشمند سازی استفاده از کلید تبدیل و ایجاد قابلیت کنترل از دو نقطه متفاوت می باشد. با پیشرفت تکنولوژی چراغ های تایمردار سطح بالاتر از هوشمند سازی را ارائه کردند. سطح بالاتر از آن استفاده از سنسورهای حرکتی به منظور تشخیص انسان و ایجاد روشنایی در همان محدوده می باشد.
همان گونه که با یک مثال عینی و ساده متوجه شدیم با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از حسگرها و کنترل کننده های هوشمند تر و همچنین هوش مصنوعی، سطح هوشمندی در حال افزایش است و در آینده نزدیک به سطحی از هوشمندی مشابه انسان و یا حتی فراتر از آن مواجه خواهیم شد..
خانه هوشمند چیست؟
با توجه به توضیحات فوق تعریف خانه هوشمند(smart home) بسیار ساده است. به منزلی که در آن هوشمند سازی انجام شده باشد خانه هوشمند می گوییم. به همین منوال به هتلی/ ویلا/دفتر کاری که هوشمند سازی انجام شده باشد به ترتیب هتل هوشمند هتل هوشمند/ویلا هوشمند/دفترکار هوشمند می گوییم.
تا اینجای کار با مفاهیم اولیه آشنا شدیم، حال نوبت این است که به به صورت جامع و ساده به کاربردها، مزایا، معایب، تجهیزات و غیر آشنا شویم.
خانه هوشمند
تجهیزات هوشمند سازی
تجهیزات هوشمند سازی به سه بخش کلی زیر تقسیم بندی می شود:
- سیستم مرکزی: سیستم مرکزی یا مغز سیستم یا هاب که نرم افزار سیستم را در خود جا داده است. کلیه واسط های مورد نیاز سیستم جهت ارتباط با تجهیزات هوشمند، گوشی و تبلت ها و اینترنت درون سیستم مرکزی است.
- حسگرهای ورودی: حسگرها یا سنسورهای ورودی مانند حس های پنجگانه انسان وظیفه پایش شرایط محیطی و ارسال داده ها به سیستم مرکزی به عهده دارد. سنسورهای حرکتی، دما، رطوبت، تشخیص گاز، نشت آب، مگنت در و غیره نمونه های از حسگرهای ورودی است.
- عملگرهای خروجی: فرمان پذیر هستند و از سیستم مرکزی فرمان می گیرند. کلیدهای روشنایی، ترموستات های هوشمند، انواع ماژول های رله، ماژول پرده برقی، شیرهای برقی، قفل های هوشمند و غیره نمونه های از عملگرهای خروجی هستند.
9 کاربرد مهم خانه هوشمند
خانه هوشمند کاربردهای متعددی دارد ولی ما در اینجا به 9 کاربرد اصلی و مهم خانه هوشمند خواهیم پرداخت که لازم است شما آن را بدانید. با توجه به کاربردهای زیر شما انتخاب کنید چه نیازمندی هایی دارید و بر این اساس انتخاب مناسبی برای خرید خانه هوشمند داشته باشید.
- روشنایی هوشمند
- دزدگیر هوشمند
- امنیت هوشمند ساختمان
- تهویه هوشمند
- آبیاری هوشمند
- سیستم صوتی
- قفل هوشمند
- کرکره و پرده هوشمند
- سناریوهای خانه هوشمند
روشنایی هوشمند
روشنایی هوشمند امکان کنترل خودکار یا از راه دور تجهیزات را به روشنایی مرسوم اضافه می کند. قابلیت های خاموش و روشن شدن، دیم شدن، تغییر رنگ نور و امکان سناریو پذیری را فراهم می آورد.
نکته مهم در خصوص روشنایی هوشمند، پیاده سازی نورپردازی اصولی و حرفه ای می باشد که با استفاده از روشنایی یک خانه زنده و پر انرژی با قابلیت تغییر مود و اتمسفر فضا، مصرف انرژی بهینه و پیاده سازی سناریوهای امنیتی را فراهم می سازد.
نور پردازی هوشمند
دزدگیر هوشمند
دزدگیر هوشمند علاوه بر قابلیت های دزدگیرهای مرسوم بازار امکان فراهم سازی سناریوهای پیشگیرانه را دارد که به وسیله آن از طعمه شدن خانه جلوگیری می کند. خانه شما قلعه شماست که باید از آن محافظت کنید. برای انتخاب یک دزدگیر مناسب، امکانات و ویژگی های زیر بسیار مهم و ضروروی است:
- قابلیت مشاهده وضعیت و ارسال هشدار بی درنگ و از راه دور
- کارکرد 24 ساعته و قابل اطمینان
- امکان پیاده سازی سناریوهای مختلف و پیشگیرانه
- پیاده سازی بازدارندگی چند مرحله ای
ایمنی هوشمند ساختمان
آمار بالاتر از متوسط جهانی حوادث ایمنی ساختمان مثل آتش سوزی، گاز گرفتگی، نشت آب و … نشان می دهد که یکی از مسائل مهم و مقفول مانده ای است که متاسفانه کمتر در این خصوص سرمایه گذاری می گردد و افسوس بزرگی برای کسانی باقی می ماند که صدمات مالی و جانی جبران ناپذیری متحمل شدند.
از نظر ما استفاده از سامانه های مهم ایمنی هوشمند ساختمان نشت آب، نشت گازهای سمی و اعلام حریق می باشد که با حداقل هزینه قابل پیاده سازی می باشد.
تهویه هوشمند
تهویه هوشمند دما و رطوبت در حقیقت واگذاری مدیریت کنترل دما و رطوبت به خانه هوشمند می باشد. خانه هوشمند 24 ساعت روز پایش و کنترل دما بخش های مختلف ساختمان را بر اساس دمای مطلوب شما بر عهده دارد که علاوه بر تضمین تهویه مطبوع مناسب، کاهش مصرف انرژی را به ارمغان می آورد.
یکی از قابلیت های ویژه تهویه هوشمند قابلیت کنترل از راه دور تجهیزات است که به خصوص برای ویلاها و ساختمان های دور بسیار کاربردی می باشد.
همچنین انواع سیستم های کنترل هوشمند سامانه های سرمایش و گرمایش مرکزی وجود دارد که به صورت تخصصی و ویژه برای این منظور طراحی شده اند و امکان خرید جداگانه آن ها فراهم می باشد.
آبیاری هوشمند
امروزه گل ها و گیاهان خانگی، درختان باغ و فضای سبز ویلاها جزئی از سرمایه های مالی و عاطفی محسوب می شوند که آبیاری هوشمند یکی از لازمه اصلی نگه داری از آن ها می باشد. با آبیاری هوشمند امکان کنترل از راه دور یا کنترل زمان دار یا کنترل خودکار شیربرقی آبرسانی فراهم می گردد.
هچنین انواع سامانه های آبیاری هوشمند و تخصصی برای صنایع کشاورزی وجود دارد که وظایف کاربردی و دقیق تری به عهده دارد که در این مقاله به تفصیل در باره آن پرداخته شده است.
سیستم صوتی هوشمند
سیستم صوتی هوشمند صرفا پیاده سازی زیرساخت پخش صدا نیست. در سیستم صوتی هوشمند بر اساس مود و اتمسفر فضا موزیک های مناسب می تواند پخش شود. اینکه چه موزیکی پخش شود بستگی به سلیقه شما دارد ولی اینکه متناسب با سناریو هوشمند و هماهنگ با نور سیستم صوتی فعال شود یا اینکه در زمان های مشخص پیام های هشدار صادر کند، وجه تمایز سیستم صوتی هوشمند می باشد.
در آینده نزدیک، هوش مصنوعی می تواند مود و حال شما را تشخیص دهد و بهترین موزیک را برای شما پیشنهاد دهد ولی اکنون شما می توانید با استفاده از سیستم صوتی هوشمند موزیک های مورد پسند خود را برای حالت های مختلف مثل زمان بیدار شدن، زمان ورزش، زمان یوگا و یا یک شام رمانتیک انتخاب کنید و با پیاده سازی انواع سناریوها موزیک های متناسب پخش گردد.
کرکره و پرده برقی هوشمند
برای هوشمند سازی پنجره ها، پرده ها، قفل درها، کرکره ها، سایبان ها و … در یک خانه هوشمند نخست ضروری است تا قابلیت کنترل خودکار فراهم باشد که برای این منظور از انواع پرده برقی، کرکره برقی، قفل برقی، رله و کلید برقی هوشمند استفاده شود.
ضرورت داشتن پرده هوشمند، قفل هوشمند و … یکی از تردیدهای مشتریان می باشد در پاسخ باید گفت که علاوه بر امکانات و مزایایی که در ذیل با آن آشنا خواهیم شد به نوعی ارضا کننده حس ذاتی بشر برای اتوماسیون می باشد، مشابه آنچه که استفاده از جک های درب پارکینگ برای اکثر خانه ها اتفاق افتاده است.
- عملکرد حفاظتی با استفاده از کرکره های برقی
- ایجاد حس طراوت و زندگی با استفاده مدیریت روشنایی محیط
- مدیریت انرژی (مدیریت سرمایش و کرمایش با استفاده از پنجره برقی و پرده های هوشمند)
- عملکرد ایمنی پنجره ها در مواجه با گازهای سمی یا باران و طوفان
- …
سناریوهای خانه هوشمند
یکی از اصلی ترین و مهم ترین بخش های جذاب خانه هوشمند امکان پیاده سازی انواع مختلف سناریو می باشد. سناریو به نوعی روح یک خانه هوشمند محسوب می شوند که حد ایده آل با هوش مصنوعی همواره در حال پیشرفت می باشد.
انواع سناریو به صورت کلی به سه دسته ذیل تقسیم بندی می شود:
- سنس(Sence): مجموعه از دستورات اجرایی به صورت سلسه مراتبی است که همه نرم افزار دارای این قابلیت می باشد.
- اتوماسیون(Automation): مجموعه ای از دستورات اجرایی هستند که بر اساس رخدادها و شرایط مختلف به صورت خودکار انجام می شوند. به زمان ساده هر دستوری که بتوان به صورت ” اگر …. آنگاه …..” پیاده سازی گردد. در انتخاب برند هوشمند سازی یکی از پارامترهای مهم می باشد.
- هوش مصنوعی(Artificial intelligence): سناریو سطح بالایی است که بر اساس هوش مصنوعی و یادگیری سیستم انجام می پذیرد. یکی از مثال های که خودم علاقه مند هستم و در تلاش برای یافتن راهکار لازم جهت پیاده سازی آن هستم سناریو شبیه سازی حضور است. این سناریو وقتی که ما در سفر هستیم بر اساس الگوی رفتاری، محیط را مانند زمانی که در منزل بودیم، با استفاده از هوش سیستم شبیه سازی می کند.
4 دلیل مهم برای داشتن خانه هوشمند
شاید تا چند صباحی قبل خانه هوشمند صرفا یک آپش لاکچری محسوب می شد اما امروزه یک نیاز ضروری می باشد. با نگاهی به تکنولوژی آینده و الگو برداری از گوشی های هوشمند، مسیر داشتن خانه هوشمند به صورت عام و فراگیر کوتاه و در عین حال با سرعت رشد بسیار بالایی همراه است. با هم 3 دلیل مهم برای داشتن خانه هوشمند را بررسی می کنیم:
- امنیت و ایمنی: امروزه امنیت بیش از هر زمان دیگر مهم و حیاتی می باشد و تصور هرگونه خسارت ناشی از نبود آن دلیل محکمی بر این ادعا است. پیشنهاد و توصیه اکید است در صورت عدم استفاده از خانه هوشمند حتما از تجهیزات دزدگیر، تشخیص دود و تشخیص گازهای سمی به صورت تکی و ارزان تر استفاده شود.
- زنده کردن محیط خانه: امروزه در محیطهای کوچک آپارتمانی و کوچک شدن خانه، تغییر دکوراسیون به صورت دوره ای چقدر در روحیه شما تاثیر دارد؟ بدیهی است اگر خانه شما امکان تغییر محیطی مثل نور و همچنین امکان تعامل با شما داشته باشد، عاشق خانه خود می شوید جایی که بیشتر زمان را در آنجا سپری می کنید.
- ایجاد ارزش افزوده: بی پرده باید گفت سطح توقعات مردم نسبت به لوکس نشینی بسیار بیشتر از گذشته است و نگاه سنتی به ساختمان و ملک باعث عقب ماندن از کورس رقابت می شود. شما با صرف هزینه ای اندک نسبت به ارزش کل ملک، ارزش افزوده قابل توجهی به دست می آورید. پس هوشمند سازی هزینه محسوب نمی شود بلکه یک نوع سرمایه گذاری برد-برد می باشد.
- صرفه جویی در زمان و انرژی: زمانی که خانه هوشمند بسیاری از وظایفی که ما قبلا انجام میدادیم را به صورت 24 ساعته و در بهینه ترین حالت ممکن خود انجام میدهد علاوه بر ایجاد آرامش خاطر، زمان و انرژی بیشتری برای سایر کارهای مورد علاقه خود دارید.
برای آشنایی با سایر دلایل و مزیت های خانه هوشمند به بخش مقالات ما وارد شوید.
خانه هوشمند مناسب چه کسانی نیست؟
خیلی مهم است بدانیم خدمات و تجهیزاتی که می فروشیم، بتواند مشکلی از شما را حل کند و یا پاسخگوی نیازهای شما باشد. بنابراین شناخت نیاز و خواسته شما برای ما مهترین بخش هوشمند سازی ساختمان می باشد. این تخصص و تجربه کارشناسان ما است که به شما راهنمایی کنند آیا امکان پیاده سازی این نیازها وجود دارد و معایب و مشکلات احتمالی را بیان کنند. به عنوان نمونه برخی از مواردی که هوشمند سازی ساختمان را اغلب توصیه نمی کنیم به شرح ذیل است:
- کسانی که سطح نیاز و خواسته های مهم آنها را نتوان پیاده سازی کرد.
- افرادی که نسبت به هوشمند سازی گارد دارند و هنوز به این نتیجه نرسیده اند که هوشمند سازی می تواند برای آن ها مفید باشند.
- افرادی که سطح توقعات فانتزی دارند و اعتقاد دارند خانه هوشمند می تواند برای آن ها غذا درست کند.
بنابراین پیشنهاد می گردد قبل از اقدام به هوشمند سازی با کارشناسان ما در ارتباط باشید و از مشاوره رایگان ما استفاده کنید تا تصمیم مناسبی بگیرید. همچنین مطالعه مطالب ما می تواند به شناخت جامع تر شما کمک کند.
بهترین زمان برای هوشمند سازی ساختمان
شما در هر زمانی امکان پیاده سازی هوشمند سازی ساختمان را دارید و این وظیفه ما است که بر اساس شرایط و محدودیت ها، خواسته ها و نیازهای شما را برآورده کنیم.
پیشنهاد می گردد برای ساختمان در حال ساخت یا بازسازی در زمان طراحی اقدام نمایید تا امکان یکپارچه سازی راحتتر سه بخش معماری، تاسیسات برق و تاسیسات مکانیک فراهم باشد.
پروتکل های ارتباطی خانه هوشمند
متاسفانه خیلی مطالب کپی و ترجمه ای در خصوص پروتکل های ارتباطی مشاهده می کنیم که عملا برای مخاطب عام مفید نمی باشند. به طور کلی پروتکل های ارتباطی خانه هوشمند در دو گروه پروتکل های سیمی و بی سیم دسته بندی می شوند که در زیر پروتکل های قابل قبول، فراگیر و پیشنهادی ما آورده شده است :
پروتکل ارتباطی سیمی(Wired): پروتکل های مختلفی وجود دارد ولی به زبان ساده و قاطع پروتکل KNX
پروتکل ارتباطی بی سیمی(Wireless): پروتکل های مختلفی وجود دارد که انتخاب اول z-wave و zig – bee می باشد.
سایر پروتکل ها نیز وجود دارد که عملکرد مورد انتظار خود را دارند که صرفا جهت مطالعه تخصصی در این مقاله قابل مشاهده است.
تکنولوژی آینده خانه هوشمند
بدون شک آینده تکنولوژی هوشمند سازی در مسیر توسعه اینترنت اشیا شتابان در حال حرکت است بگونه ای در آینده نزدیک کلیه تجهیزات الکتریکی و مکانیکی و همچنین المان های مختلف ساختمان با هم در حال تعامل باشند. با توجه به سرمایه گذاری های عظیم غول های تکنوژی مثل اپل و گوگل و … در این خصوص بایستی مسیر توسعه آن شرکت ها مد نظر قرار گیرد و از برندها و سیستم های متناسب استفاده گردد.
بدیهی است باید هر چه سریع تر با دنیای جدید ارتباط برقرار کنید و خود را در مسیر تجربه و آموزش قرار دهید. ما سعی می کنیم آموزش های خود را بر پایه درک مفهومی برنامه ریزی کنیم تا شما با منطق و مفهوم هوشمند سازی آشنا شوید. همچنین با مطالعه و بررسی تخصصی روزانه و رصد بازار آماده ارائه خدمات مشاوره رایگان برای شما هستیم و با افتخار منتظر شما هستیم
هزینه خانه هوشمند چقدر است؟
هزینه داشتن یک خانه هوشمند چقدر است؟ سازنده هستم چقدر برای هوشمند سازی ساختمان هزینه کنم؟ وقتی سرایدار دارم چرا باید برای هوشمند سازی هزینه کنم؟ این ها نمونه های از سوالاتی است که ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد.
اساس ما در شرکت هورتاش انرژی بابک، پاسخ صادقانه به نیازها و خواسته های مشتری می باشد بنابراین پاسخ ما بر خلاف بازاریابی های مرسوم می باشد.
واقعیت این است هزینه ای که بابت هوشمند سازی بایستی هزینه کنید باید بر اساس نیاز و انتخاب هوشمندانه شما باشد. گاهی در اثر تبلیغات غیر واقعی هزینه ای می پردازید که نیازها و تصورات مورد انتظار شما را برآورده نمی کند و احساس خوبی نسبت به آن ندارید.
مسیر زیر بهترین فرمول برای یک انتخاب هوشمندانه با هزینه متناسب و بهینه است:
- آگاهی نسبی نسبت به هوشمند سازی ساختمان
- تصور خواسته ها و نیازها و مکتوب کردن آن ها
- مطالعه تکمیلی و درخواست مشاوره
- انتخاب و تصمیم گیری
با این روش بر اساس نیاز شما مقدار هزینه کرد ایده آل حاصل می شود. ممکن است میزان رضایت شما با هزینه کرد 1 میلیون تومان بگونه ای باشد که برای شخصی با 100 میلیون حاصل نشده باشد.
شایان ذکر است امروزه تنوع برند و محصولات به گونه هستند که بتواند رنج وسیعی از نیازهای شما را با هزینه کرد های متفاوت پوشش دهد.